Foto Coenstad is ook verrekijker specialist

geplaatst in: Aankondigingen, Blog, Nieuws | 0

Foto Coenstad is ook verrekijker specialist

Naast ons grote aanbod in fotografie apparatuur hebben wij ook een ruim aanbod prachtige verrekijkers. Voor elk budget is er wel een mooie kijker te verkrijgen.  Wij hebben gewone binoculair kijkers, mono kijkers en spotting scopes. Bijna al deze kijkers zijn zeer breed inzetbaar, ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als u de natuur in gaat, op vakantie gaat, of als u vliegtuigen gaat spotten, eigenlijk alles wat ver weg is en wat u dichtbij wilt halen, daar is een verrekijker geschikt voor.

Wat is het verschil tussen de soorten kijkers?

Binoculair kijker

De binoculair is de ‘normale’ verrekijker waarbij je door 2 kijkers kijkt. En daar bestaan 2 soorten in, namelijk de porro en de dakkant kijker. Een porro kijker is een kijker waarbij het licht met behulp van prisma’s door de kijker gaat. Een porro kijker is daarom ook vaak een wat grotere kijker maar ook vaak goedkoper dan een dakkant kijker. Een dakkant kijker is een kijker waarbij alle lensdelen recht achter elkaar zitten en waarbij het licht een bijna rechte weg gaat. Dit maakt ze vaak compacter dan de meeste porro kijkers. Deze kijkers zijn ook makkelijker waterdicht te maken en minder gevoelig voor stof en aanslag op de lensdelen. Over het algemeen zijn ze wat robuuster dan de porro kijkers waardoor ze langer mee gaan.

Monoculair

Bij een monoculair kijk je net als bij een telescoop of spotting scope met maar een oog door de kijker. Dit maakt dat de kijker een stuk compacter te maken is, en er minder glas voor nodig is om ze te maken, wat ze ook relatief goedkoop maakt. Het verschil met een spotting scope is dat een monoculair vaak een vergrotingsfactor heeft die redelijk gelijk is aan een binoculair.

Spotting scope

Wat maakt een spotting scope nu een spotting scope? Dat zit hem in het feit dat een spotting scope een kijker is waar je maar met een oog door heen kijkt en hij een veel grotere vergrotingsfactor heeft dan de meeste bino/monoculairs. Dit maakt ze uitstekende kijkers om wild mee te spotten. Houdt er wel rekening mee dat de kijker vanwege de vergrotingsfactor op een statief moet staan.

Wat is belangrijk om te weten bij het kopen van een kijker?

Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit wat voor soort kijker u wilt hebben, een paar vragen blijven altijd belangrijk.

– In wat voor omstandigheden ga ik de kijker gebruiken?

Ga je de kijker gebruiken in ‘normale’ omstandigheden? Met een mooi zonnetje, mooie tempratuur en zonder viezigheid? Dan is water en stofdichtheid niet erg belangrijk. Maar gaat u in wat ruigere omstandigheden, met water, vuil en min tempraturen de kijker gebruiken, dan is het goed om een water en stofdichte kijker te gebruiken.

-Wat zijn die getallen bij een kijker?

De getallen die je bij elke kijker wel ziet staan geven de vergroting en de doorsnede van de lens aan.
bijvoorbeeld een kijker met de getallen 8×40 wil zeggen dat de vergroting 8x is en het diameter van de lens 40mm.

– Zijn er kijkers die geschikt zijn voor brildragers?

Jazeker zijn die er. Steeds meer kijkers kunnen prima worden gebruikt terwijl u de bril gewoon op houdt.

Hebben jullie ook accessoires voor de verrekijkers?

Jazeker hebben wij ook accessoires voor kijkers, zoals bijvoorbeeld tasjes en een statief adapter.
Natuurlijk word er standaard bij een verrekijker ook een tasje en een draagriem geleverd, deze hoeft dus niet apart te worden aangeschaft.

We hebben kijkers van de volgende merken in huis:
 • Konus
 • Pentax
 • Bushnell
 • Steiner
 • Dörr
 • Libra
 • Kenko
 • Nikon
 • Celestron
 • Vanguard
 • Kowa