Welke compact camera past bij mij?

geplaatst in: Blog, Tips & Tricks | 0

Het is bijna ongelooflijk! Kleine camera’s die prachtige foto’s maken.
Er is niet meer zo’n hele grote camera met verwisselbare lenzen nodig om mooie scherpe foto’s te maken. Ook de kleinere compact camera’s leveren vandaag de dag topprestaties. Maar toch is het goed om te bedenken wat voor camera je zoekt voor je een camera koopt. Wat je eisen precies zijn; waar je de camera voor gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je na aanschaf teleurgesteld gaat zijn. Je kunt het beste naar de winkel gaan voor deskundig advies. Daar kan je meteen de camera vasthouden, en voelen en kijken of het wat voor je is.

Wil ik binnen of buiten foto’s maken?
Je kunt toch met alle camera’s binnen en buiten fotograferen? Ja dat is zeker waar, maar toch is het goed jezelf die vraag te stellen. Als je veel buiten fotografeert zal je sneller behoefte hebben aan wat meer zoombereik. Je wilt iets wat ver weg is, dichterbij halen. Anderzijds hebben we als we binnen fotograferen wat meer behoefte aan een lichtsterke camera. Eentje die veel licht tegelijk door de lens laat waardoor we met snelle sluitertijden kunnen fotograferen en daarmee bewegingsonscherpte voorkomen. Lichtsterkte gaat in de meeste gevallen wel ten koste van zoombereik.

Hoe geavanceerd mag de camera zijn?
Wilt u de camera gebruiken als klik en klaar camera of bent u ook van plan de camera handmatig in te stellen. Op de meeste camera’s is beide mogelijk. In ieder geval zit er op elke camera een automatische stand. Deze stand in de camera weet altijd precies de juiste instellingen te kiezen om een goed belichte foto te krijgen. Zo hoeven we zelf niet na te denken over ISO, sluitertijd en diafragma instellingen. Toch doet de camera niet altijd exact wat je wilt. Dan is het fijn om een camera te hebben die ook goed handmatig in te stellen is, zodat je de foto kunt maken zoals jij die voor ogen hebt. Als we handmatig instellen kunnen we wat creatiever fotograferen door bijvoorbeeld met langere sluitertijden te fotograferen.

Wat willen we met de foto’s doen?
Ook deze vraag is belangrijker dan je misschien zou denken. Wil je een fotoboek maken? Moet de foto aan de muur komen op groot formaat? Of zetten we de foto op social media? Wat we uiteindelijk willen doen met de foto is belangrijk om te weten wat voor sensor er in de camera moet zitten. Hoe groter de sensor hoe groter we de foto’s kunnen afdrukken en hoe meer detail er in de foto zit. Nu zijn er in de compact camera’s wel wat verschillen als het gaat om sensoren. De kleinste sensoren in compact camera’s zien we terug in de wat eenvoudigere compact camera’s. Deze camera’s hebben we vaak alleen een automatische stand. De iets geavanceerdere camera’s hebben ook een iets grotere sensor. En de meest geavanceerde compact camera’s beschikken over een 1” sensor. Als we de hoogste beeldkwaliteit willen behalen zitten we dus altijd vast aan een camera die geavanceerd is en veel knopjes en instelmogelijkheden heeft. Vaak zijn deze camera’s ook wat groter waardoor deze niet meer gemakkelijk even in de jaszak kunnen worden gestopt.

Er is dus genoeg om over na te denken voor een camera wordt aangeschaft. Heeft u deskundig advies nodig? Kom dan bij ons langs in de winkel, Foto Coenstad heeft de experts in huis om met u een juiste beslissing te kunnen maken.